Bulunduğunuz sayfa: ANASAYFA
imf duyuru Yazdır

ESDER’DEN  IMF’YE “ONE MINUTE”

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus hükümetten gelen IMF ile anlaşma sinyallerine tepki gösterdi. Çelikus, “Bugüne kadar IMF’ye karşı dik duruştan umutluyduk. Ancak hükümetin yaptığı açıklamalar gösteriyor ki çiftçimiz, işçimiz, emeklimiz, esnaf ve sanatkârımız IMF’nin ağır politikaları altında bir kez daha ezilecek. Biz buna karşıyız. IMF’den bağımsız bir ekonomi politikası yürütülmesi taraftarıyız. Bu yüzden artık IMF’ye ‘one minute’ diyoruz” diye konuştu.

Bugüne kadar İMF ile 19 stand-by anlaşması imzalandığını, ancak sonucun ülkemize daha fazla borçtan başka bir şey getirmediğini hatırlatan Çelikus, “IMF’nin kurtuluş reçetesi olarak sunduğu hiçbir programdan ülkemiz adına bir yarar sağlanamamıştır. IMF’nin kuralları her zaman Türkiye’de üreten insanlarının, esnaf ve sanatkârının aleyhine sonuç vermiştir” dedi.

Başbakanın IMF’ye ‘one minute’ demesi şart

Türkiye son bir buçuk yıldır daha önce çeşitli anlaşmalar yaptığı IMF’ye karşı bir tavır sergiliyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarında güçlü bir ekonomimizin olduğunu söyleyerek ve IMF’ye ihtiyaç olmadığını ifade ediyordu. Ancak gelinen noktada IMF ile anlaşmanın sağlandığı, geriye imzaların kaldığı açıklandı. Çelikus, “Sayın Başbakanımızın da defalarca IMF ile anlaşma yapmayacakları, ‘Bu milletin ümüğünü IMF’ye sıktırmam’ yönündeki beyanları içimizi ferahlatıyordu. Son gelişmeleri kaygıyla izliyoruz. Sayın başbakanımızdan bir one minute de IMF’ye söylemesini diliyoruz” diye konuştu.

ESDER Genel Başkanı Çelikus, geçmişte ekonomik programlarını IMF’siz hazırlayan hükümetlerin ülkenin refah seviyesini yükselttiğini belirterek “Günümüzde de pek çok yabancı devlet IMF’yi ülkelerinden uzaklaştırarak belini doğrultabilmiştir” dedi.

Özellikle son günlerde esnafın çok ciddi sorunlarla boğuştuğunu ifade eden Çelikus, “Kriz nedeniyle çok sayıda esnaf kepenk kapattı. Kapatmayanlar da vergiler ve nakit sıkıntısı nedeniyle darboğazda” diyerek hükümetin bir an önce bunlara çare bulması gerektiğini vurguladı.

Mahmut Çelikus, “Bizler Türkiye’nin üreten ve alnının teriyle helal para kazanan esnaf ve sanatkarları olarak IMF’ye uygun bir ekonomi anlayışını kabul edemeyiz, çünkü IMF’ye uyan bize uygun değildir. Hükümet, kendi potansiyelini de içinde taşıyan güçlü Türkiye için ekonomik bağımsızlığı ilan etmeli ve yeni bir çözüm yolu geliştirmelidir. Bu takdirde, ESDER olarak atılacak her adımda hükümetin yanında yer alacağız. Ancak bilinmelidir ki IMF’nin öne çıkardığı ithal ve kapitalist kurallar bu coğrafyada çözüm yerine geçmeyecektir” dedi.

MAHMUT ÇELİKUS

GENEL BAŞKAN