Bulunduğunuz sayfa: ANASAYFA
ösym Yazdır

Ankara / 29 Kasım 2009

KATSAYI KARARI EĞİTİME OLDUĞU KADAR SANAYİYE DE DARBE VURDU

YÖK Genel Kurulu 21 Temmuz’da üniversiteye girişte meslek liselerine uygulanan katsayı farkını kaldırmıştı. Danıştay dört yıl önce ve bu yılın temmuz ayında da verdiği kararlarda “katsayı konusunda YÖK yetkilidir” demişti. Ancak İstanbul Baro Başkanlığı, yüksek öğrenime girişte katsayı puanı uygulamasının kaldırılmasına ilişkin 21 Temmuz kararına karşı iptal ve yürütmeyi durdurma istemiyle Danıştay’a dava açtı. Danıştay’ın da iptal ve yürütmeyi durdurma kararını vermesi hem daha önceki karalarıyla çelişti hem de halkın vicdanında derin yaralar açtı.   İstanbul Barosu’nun bu girişimi üzüntü vericidir. Baro hukukun korunması için,  eşitlik ve özgürlük için vardır. Ancak baronun girişimleri neticesinde çıkan bu karar bir hak gaspıdır. Karar, yüz binlerce gencimize ve ailesine bayram öncesinde büyük bir üzüntü yaşatmıştır.  Bu uygulama çağdışı ve haksız bir uygulamadır. Yıllardır meslek liselilerin bu sorununa bir çare aradık. Bu okullar sanayimiz için çok önemli. Buradan yetişen öğrenciler bir sanata sahip olarak sanayimizde yerlerini alıyorlar. Ancak 28 Şubat sonrasında icat edilen bu ayrılıkçı uygulama neticesinde artık sanayimizde ciddi bir kalifiye ve ara eleman sıkıntısı var. Üstelik sanatkâr ustalarımız da çırak bulamamakta. Bu sorun tam da aşıldı derken Danıştay’ın daha önceki kararlarıyla çelişen bu kararı, hem eğitime hem de sanayiye vurulan büyük bir darbedir. Bu ülkede eğitim üzerinden oyunlar oynanmaktadır. AB ülkelerinde meslek liseleri gelişmenin ve sanayileşmenin ilk adımı olarak görülmüş ve öğrencilerin meslek lisesine gitmesi özendirilmiştir. Böylece kalifiye ve ara elaman sorunu ortadan kaldırılarak sanayileşme yolunda hızla ilerleyen bu ülkeler, bugün dünyanın en müreffeh ülkeleri konumuna gelmişlerdir. Bizde ise mesleki eğitim köstekleniyor. Gençlerimiz işsiz bırakılmak isteniyor. Oysa sanayimizde şu an meslek erbabı gençlere ihtiyaç var. Çok sayıda iş kolu kapanmakta, gençler ise eğitimsiz oldukları için sanatı devam ettiremekte. Artık bu duruma bir çare bulmalıyız.  İlerlemek istiyorsak 28 Şubat karanlığından kalma bu uygulamalara bir son vermeliyiz. Üstelik dünyanın hiçbir yerinde bir ülkenin eğitim politikası bu kadar belirsiz, karanlık, yanardöner olmamıştır. Türk eğitim sistemi adeta siyasi çıkar ve güç göstergesi olarak kullanılmaktadır. Pırıl pırıl gençlerimiz önünü göremez, geleceklerini planlayamaz ve günübirlik yaşar hale getirilmek istenmektedir. İdealsiz ve şuursuz bir gençlik oluşturmak elbette ki bazı çevrelerin işine gelecektir. Ancak artık hiçbir vatandaşımız bu palavralara inanmaz ve bu oyunlara kanmaz. Yanlış hesap Bağdat’tan döner. Biz de bu mağduriyetin giderileceğini umuyor ve gençliğimize hakkı olanın verileceğine inanıyoruz; çünkü muasır medeniyetler seviyesine çıkmak için eğitimden başka yol yok.

MAHMUT ÇELİKUS

GENEL BAŞKAN