ESNAF VE SANATKARLAR DERNEĞİ
TANITIM YAZISI
Esnaf ve Sanatkarlar Derneği, 1997 yılında kurulmuştur, kısa adı ESDER’dir. Yurtiçinde 18 şubesi, yurtdışında 5 temsilciliği mevcuttur, genel merkezi Ankara’dadır, genel başkanı Mahmut ÇELİKUS’tur. 10.000 üyeli esnaf ve sanatkârın sivil manada tümünü temsil eden tek sivil toplum kuruluşudur.
Hedefimiz Türkiye’nin gelişmesi, bunun için Ahilik ahlakıyla Esnaf ve sanatkârların demokratik ve planlı bir düzen içinde kalkınıp, sanai, ticari, sosyal, ekonomik, eğitim ve kültür düzeyinin gelişmesine, teknoloji, sermaye, proje, ticaret, finans ve koordinasyonunu sağlayarak daha ileri bir düzeye ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Esnaf ve sanatkârımıza hizmet için okular, üniversiteler, yerel yönetimler, bakanlıklar, bankalar, basın kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, yazılım, kargo, akaryakıt, e-ticaret firmaları, akademisyenler, sanatçılar ile ortak çalışmalar, araştırmalar, teorik ve pratik eğitimler vermekte, işbirilikleri kurmakta, anlaşmalar yapmakta ve ortak projeler geliştirmektedir. Bu amaç doğrultusunda;
Kültür alanında; 10 yıldır ülkemizde Ahilik etkinlikleri aslına uygun bir şekilde icra edilmektedir. Bu etkinlikler çarşı, pazar ve meydanlarda kutlanmaktadır. Lise ve üniversiteler ile iş birliği yapılarak öğrencilerimize de Ahilik kültürü uygulamalı olarak anlatılmaktadır. Ahilik kültürü ve esnaf bayramı kutlamalarını yurt içinde ve yurtdışında kutlamaktadır. Bu faaliyetlerde örnek esnaflara plaketler, Şed kuşatma tiyatrosu, ikramlar, Ahilik nasihati tablosu dağıtımı, paneller, kısa film gösterimleri, fotoğraf sergileri gibi bir dizi faaliyet yapmaktadır.
Sanat alanında; Esnaf ve sanatkârın değerini, hayatını ve sorunları, alınterini, helal kazancı, ticareti, el sanatlarını ve üretimi anlatan 8. defa Altınkepenk kısa film yarışmaları düzenlenmiştir. Bu yarışmalara 650 kısa film katılmıştır, ödül kazanan filmlerden oluşan diskleri bastırılarak ücretsiz dağıtılmıştır. “Kaybolan Meslekler” ve ‘Yaşayan Vakıf Eserleri’ fotoğraf yarışmalarıyla ile 1800 fotoğraftan oluşan bir arşiv elde edilmiştir. ESDER üyesi esnaflarımızdan oluşturulan tiyatro ekimiz ile ‘Şed Kuşanma Töreni’ 100’ün üzerinde sergilenmiştir.
Spor alanında; bünyemizde Kepenk Gençlik Derneği kurulmuş, gençlik ve spor faaliyetlerini bu derneğimiz yürütmüştür. Özelikler meslek lisesi öğrencileri ile çıraklara yönelik futbol ve voleybol turnuvaları, yaz kampları, Ahilik, bağımlılık, sinema, girşimcilik, el sanatları, geleneksel sporlar konularında teorik ve pratik eğitimler, sunumlar, söyleşiler, geziler düzenlemekte, ikram ve hediyeler vermektedir.
Medya alanında; 15 yıldır iki ayda bir basılan ve ülkemizdeki; üst düzey bürokratlara, firmaların yöneticilerine, öğretim üyelerine, önde gelen esnaf, sanatkâr, sanayici ve iş adamlarına, sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilere ve basına ücretsiz dağıtılmakta olan Kepenk Dergisi ile esnafın sesi duyurulmakta, ticari hayattaki gelişmeler okuyucusuna aktarılmaktadır. Genel başkanımız; güncel gelişmeler ve esnafla ilgili beyanatlar, proje ve faaliyet haberleri, televizyon ve radyo programlarında esnaf ve sanatkarın görüşlerini dile getirmektedir.
Eğitim ve Ticaret alanında; E-ticaret kitabı, e-ticaret sazar yeri, e-ticaret ve ürün fotoğrafçılığı eğitimleri, meslek edindirme eğitimleri, KOSGEB destekli girişimcilik eğitimleri, hibeler konusunda bilgilendirme toplantıları, göçmenlere mesleki eğitimler, sinema atölyeleri gibi proje ve faaliyetler yapılmaktadır.
Kitap alanında; Öyküleriyle Esnaf ve Ticaret Deyimleri, Bir Medeniyet Tasavvuru Ahilik, Bir Sivil Örgütlenme Modeli Ahilik, Mesleki İngilizce, Arapça ve Müşteri İlişkileri, Geleneksel El Sanatları Dergisi, Modern Family Ailesiz Toplum, Alınteri Fotoğraf Kataloğu, Kaybolan Meslekler Fotoğraf Kataloğu, Girişimcilik El Kitabı eserleri hazırlanmış, bastırılmış ve ücretiz olarak dağıtılmıştır.
Film alanında; yapımcısı olduğumuz Ustam, Esnaf Eşleri, Girişimcilik Fikirleri, Ahiler, Ankara Ahileri, Geleneksel Sporlar isimlerinde kısa filmler, belgeseller, tanıtım filmeri çekimleri yapılmıştır. Derneğimizin İktisadi İşletmesi sahip olduğu modern sinema ekipmanları ile derneğimizin ve projelerimizin faaliyetlerinin çekimlerini yapmaktadır.
Gençlik ve Kariyer alanında; Gençlerimize değerler, el sanatları, girişimcilik, kitap okumak, sinea atölyeleri, geziler, söyleşi ve sempozyumlar, karar vericiler ile buluşmalar, e-ticaret ve sosyal medya pazarlaması eğitimleri gibi faaliyetler KOSGEB, İŞKUR, Üniversiteler ve diğer ilgili kurumlar işbirliği ile gerçekleştirilmektedir.
Akademik çalışmalar; Kamu ve özel kurumlar, akademisyenler, üst düzey yöneticiler ve börokratlar, konuyla ilgili temsilcilerin katılımı ile; Sosyal barış, küresel ekonomi, yenilikçi yöntemler, tüketici ilişkileri, Ahilik, Ahi Evran, Bacıyan-ı Rum, esnafın sorunları konularında söyleşi, panel, sempozyum, konfarens ve çalıştaylar düzenlenmektedir. Gençil ve spor, esnaf eşleri, salgın sonra hasar tespiti, kariyer 4.0 konularında raporlar ve politika belgeleri hazırlanmıştır.
Üyelerimize ve esnafa yönelik; İftar çadırı, sahur ve iftar programları, kamu ve sivil toplum kurumları ziyaretleri, kurumlar arası tanışma ve proje geliştirme toplantıları, fuarlara, formlara esnaf ve derneğimiz adına katılmak, esnaf ve zanaatkar ziyaretleri, şube başkanları toplantıları, aile pikniği, musiki dinletileri, bayramlaşma gibi faaliyetler yapılmaktadır.
Hanımlara yönelik; Ahiliğin hanımlar kolu olan Bacıyan-ı Rum konusunda çalıştay, panel, sempozyum ve konferanslar düzenlemektedir. Esnaf eşleri belgesi, Bacı nasihati tablosu dağıtımı, aile içi iletişim eğitimleri, genç hanım sanatçılara e-ticaret eğitimi ve e-ticaret pazar yeri yapmaktadır.
Çocuklara yönelik; “Çocuk Gözüyle Esnaf” konulu şiir, resim ve kompozisyon yarışması düzenlenerek 25.000 öğrenciye ulaşılmıştır. Bu yarışmalarda 10.000 öğrenci ödüllendirilmiştir.
Sosyal faaliyetlerimiz; aşure, helva, mevlit şekeri, Ahi pilavı ve şerbeti, gül, tablo dağıtımı, kutlu doğum haftası kutlamaları, önemli şahsiyetleri, şehtleri anma programları, İslama ve ülkemizi savunma protestoları, mitinglere katılmak, boykotlar düzenlemek, basın açıklamaları yapmak gibi faaliyetleri yapakta veya katılarak desteklemektedir.